top of page

חרדת  בריאות (היפוכונדריה )

AdobeStock_201336.jpeg

חרדת בריאות היא דאגה ועיסוק מתמשכים ומוגזמים בענייני בריאות, או חשש קבוע ואובססיבי לחלות במחלה קשה.

הלוקים בחרדת בריאות מרבים לדרוש ולבצע בדיקות רפואיות; כאשר התוצאות מראות שאין ממצאים בריאותיים, הם משוכנעים שהרופאים טרם מצאו את המחלה שלהם; כאשר יש ממצאים כלשהם, ולו הקלים ביותר, או כאשר יש היסטוריה משפחתית או אישית של מחלה קשה, הם נכנסים לסחרחרת של בדיקות נוספות, אשר מגבירות את החרדה שלהם.

 לחילופין, חלק מהלוקים בחרדת בריאות, נמנעים מבדיקות ורופאים לגמרי, על מנת "לא לדעת", אך החרדה שלהם מתגברת עקב "הרגשה פנימית" שמשהו בבריאותם אינו תקין.

הלוקים בחרדת בריאות מרבים להתייעץ  ולחפש מידע לגבי תחושותיהם באינטרנט, בפורומים ורשתות חברתיות או אצל בעלי מקצוע בתחומי הפיזיולוגיה, התזונה, הרפואה האלטרנטיבית וכדומה.

הטיפול בחרדת בריאות כולל:

  • זיהוי והעלאת המודעות לדפוסי חשיבה היוצרים ומגבירים את החרדה לבריאות

  • הגברת יכולת ההכלה של התחושות הגופניות והמחשבות הטורדניות המעוררות את החרדה

  • שינוי דפוסי החשיבה המזיקים בחשיבה יותר "מציאותית" ומסתגלת

  • הפחתת העיסוק בהתנהגויות הבדיקה והאישור, המגבירות את החרדה

  • שיפור תחושת המסוגלות העצמית להתמודד עם חוסר ודאות או עם מצבים בריאותיים

מאפיין מרכזי בחרדת בריאות הוא הפניית תשומת לב מוגברת לתחושות גופניות או לשינויים טבעיים ונורמליים שקורים בגוף, והייחוס של תחושות אלו ל"בעייה בריאותית" או ל"מחלה רצינית" שעלולה להתפתח.

ההתמקדות בתחושות הגופניות והתגובה החרדתית אליהם, מגבירים את התחושות הללו ויכולים אף לייצר תסמינים גופניים נוספים המאפיינים חרדות.

כך נוצר מעגל שקשה לצאת ממנו; ההתעסקות המתמדת של האדם במצבו הבריאותי  גורמת לו סבל רב ועלולה לפגוע בתפקוד היומיומי שלו בחלק או בכל תחומי החיים.

 

הגישות הטיפוליות המומלצות ביותר לחרדת בריאות הוא טיפול CBT וטיפול ACT.

bottom of page